perjantai 7. elokuuta 2015

Nauravat nakit.

Tuli sitten facebookissa vastaan tuollainen perinteinen linkki “nostalgiaa kolmekymppisille”. Tiedätte varmaan mitä tarkoitan. Lista asioista, jotka ovat muistoja lapsuudesta. Niin kuin esimerkiksi Pikku kakkosen “varokaa heikkoja jäitä”, Pelle Hermanni, Ransu, viikonloppuaamun piirretyt, Nintendo 8 bit, “Kuusnepa” (commodore 64) yms. Tuossa listassa oli myös nauravat nakit ja oli sitten ihan pakko saada tänään tuota herkkua. Uuniin siis ranskiksia ja nakkeja :)

Nostalgia on muuten aivan törkeän tärkeä asia romukaupassa. Kuka olisi pari vuosikymmentä sitten osannut sanoa, että kasibittinen Nintendo on saman arvoinen kuin 1800-luvun kapioarkku? Kuusnepallakin on oma keräilijä kuntansa, mutta ilmeisesti selkeästi kapeampi kuin Nintendon. “Heman-ukot”, niin kuin äiti sanoi, ovat oma keräily kohteensa. Masters Of the Universum krääsän hinta on nykyään kova. Vanhat legendaariset lautapelit ovat myöskin komeassa arvossa. Lasten kirjat nykyisten kolmekymppisten lapsuudesta ovat myös osiltaan arvossa. Hiukan mielestäni kyllä aliarvostettuja suhteessa muuhun nostalgia esineistöön.

Itselle muistoja herättää muumiherätyskello. Tosin ei mitään hyviä muistoja vaan ennemmin aggressioita. Tiedätte varmaan sen muumiherätyskellon, jonka herätysääni oli jotain tämän tapaista: “Herää jo, on kaunis päivä. Herää jo, on kaunis aamu. *äärettömän ärsyttävää pimputusta* Herää jo on kaunis päivä. Herää jo on kaunis aamu…..” Siskollani oli tuo kaameus. Kahden huoneen päästä kuultuna aiheutti jo aivan hirveitä aggressioita sekä halun mennä ja heittää muumikello seinään. Uskon, että tämä herätyskello on aiheuttanut useita vahingontekoja. Tänään tuon kellon arvo taitaa olla jossain sadan ja sadanviidenkymmenen euron välillä. Tarkasti en nyt tiedä, mutta käsitys olisi tuollainen.

Usein kuultua kun olen ostamassa erää on: Tämä on yli satavuotias, niin kyllä on arvokas. väittämä ei useinkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi 1880-1910 tehty raamattu on ollut euron arvoinen jo pitkään. Arvo on viime vuosina noussut hieman, mutta syy lienee tuo voimakas keskustelu perhearvoista ja avio-oikeuksista. Pöly kun laskeutuu, niin raamatun arvo palaa sinne alle kahvikupin arvoon. Arabian astiota tarjotaan usein ja mainostetaan että on rotanhäntä, AAA, torni tms. leimoja pohjassa. Ikää kun on, niin on tietenkin arvokas. No eipä taaskaan pidä paikkaansa (on toki vanhaa arabiaa, jolla on korkea arvo). Tällä hetkellä Arabian arvokkaimmat esineet ovat nuorempia kuin Nokian legendaarinen 3310. Nokian 3310 arvo muuten taitaa olla kasvu suhdanteessa eli kannattaa olla heittämättä roskiin.

Suurin kysymys itselle on aina mikä on se huomisen hitti? Pokemon tuntuisi olevan noususuhdanteessa. Vanhat kännykät myös, mutta vain ne legendaariset, ei kaikki. Mahdollisesti rintamamiestalojen huonekalut, kun niiden hävitys on ollut huipussaan viime aikoina. 80/90-luvun sisustustavara ja huonekalut ainakin tuntuisivat olevan nouseva kiinnostuksen kohde tai ovat jo sitä. Omistaisipa tuon kristallipallon joka kertoisi mikä on huomisen hittituote.

5 kommenttia:

  1. Ihan mukavia oikeita asioita ja mietteitä .....KIITOS ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pleikkaria kyllä veikkaisin 20/30-luvun tulevaksi hitiksi. Ehkä aijemminkin jo mutta on aika pahasti arvaus kyllä.

      Poista
  2. kuinka arvokas tollanen 8 bittinen sit on.. nykyään??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman haastava sanoa absoluuttinen totuus kun ei ole sitä normi esineistöä millä pelaan. 50-150€ hintaväli näyttää olevan kun tekee lyhyen ja nopean vilkaisun markkinaarvoon.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista